Aká bude lyžovačka počas Covidu?

Lyžiarska sezóna 2021/2022

Aká bude lyžovačka počas Covidu?

 

Lyžiarska sezóna 2021/22 sa nezadržateľne blíži a vy sa pýtate ako ovplyvnia pravidlá a obmedzenia súvisiace so šírením vírusu Covid-19 moju lyžovačku? Vedeli ste, že vo Švajčiarsku nemusíte pri kúpe skipasu predložiť žiaden certifikát o očkovaní ani negatívny test? Lyžiarska sezóna je tu aj so všetkými svojimi obmedzeniami. Všetky lyžiarske strediská musia dodržiavať rôzne pravidlá týkajúce sa očkovania, testovania, nosenia rúšok, dezinfekcie, dodržiavania maximálneho počtu osôb či dodržiavania minimálnych odstupov.

V nasledovnom článku vám tím našich špecialistov prezradí, čo by ste mali pre blížiacu sa lyžiarsku sezónu vedieť.

Po tom, čo lyžiarske strediská po celom svete utrpeli počas lyžiarskej sezóny 2020/21 výrazné straty, všetko nasvedčuje tomu, že táto zima bude rekordná a na zjazdovky bude chcieť vyraziť viac ľudí ako kedykoľvek predtým a užiť si zimné športy.

No zatiaľ čo cestovanie do zahraničia je teraz jednoduchšie a lacnejšie, nové pravidlá Covid-19 do značnej miery ovplyvnia všetky rodinné lyžiarske dovolenky. Rozdelia skupinu očkovaných na skupinu neočkovaných, predĺžia čas čakania kvôli obmedzeniu v rámci obsadenosti lanoviek a budú na nás vplývať aj obmedzenia v pohostinských zariadeniach.

Náš sprievodca informácií čo v súčasnosti platí v tej-ktorej krajine už za pár týždňov nemusí byť aktuálny. Majte na pamäti to, že situácia sa neustále mení, pretože ak sa počet prípadov neuveriteľne zvýši, bude to mať bezprostredný vplyv na to, kam a kedy budeme môcť cestovať.

Ktoré krajiny otvárajú Slovákom svoje lyžiarske strediská?

V súčasnosti majú slovenskí lyžiari na blížiacu sa lyžiarsku sezónu dobrý výber. Obľúbené destinácie Francúzsko, Taliansko, Švajčiarsko a Rakúsko potvrdili, že túto zimu sa vleky roztočia – ich ľadovcové strediská sú už v prevádzke.

Aké sú pravidlá Covid-19 pre lyžiarske strediská?

Aké sú pravidlá pre lyžiarske strediská?
Sú pravidlá v lyžiarskych strediskách všade rovnaké? | Zdroj: www.pixabay.com

V Rakúsku, Francúzsku a Taliansku musia byť všetci lyžiari starší ako 12 rokov dvakrát očkovaní, musia sa vedieť preukázať dokladom o vyliečení/prekonanej infekcii Covid-19 alebo negatívnym testom. Pravidlá sa v jednotlivých krajinách líšia v tom, či potrebujete PCR, antigénový test alebo iný druh testu, no väčšina stredísk vyžaduje, aby testy neboli staršie ako 48 hodín, podobne ako požiadavky pre bary, reštaurácie a hotely. V Taliansku sú v súčasnosti hotelové pobyty vyňaté zo všetkých pravidiel.

Švajčiarsko túto lyžiarsku sezónu pri kúpe skipasu nevyžaduje žiaden certifikát o očkovaní ani negatívny test, no v švajčiarskych reštauráciách sa stále vyžaduje. Jednotlivé strediská vo Švajčiarsku však môžu presadzovať vlastné pravidlá.

V USA a Kanade neexistujú žiadne centralizované pravidlá týkajúce sa očkovania a testovania v lyžiarskych strediskách. S blížiacou sa zimou sa však pravdepodobne budú v jednotlivých regiónoch líšiť. Všetci zamestnanci strediska a návštevníci reštaurácií sa musia preukázať dokladom o očkovaní, no toto pravidlo zatiaľ neplatí na lyžiarskych vlekoch. Kanadská provincia Britská Kolumbia vyžaduje preukaz o očkovaní na niektoré podujatia a miesta – nie však na lyžiarskych vlekoch.

Počas jazdy na lyžiarskom vleku, najmä na uzavretom vleku, ako je lanovka, gondola alebo krytá sedačková lanovka počítajte s tým, že si budete musieť zakryť tvár. A pripravte sa na dlhšie rady, pretože niektoré vleky budú pracovať so zníženou kapacitou – Taliansko stanovilo 80 %.

Niektorí členovia mojej rodiny ešte nie sú očkovaní, môžeme ísť lyžovať?

Áno, ale očakávajte viac byrokracie. V USA a v celej Európe, kde sa tínedžeri a deti očkujú skôr ako na Slovensku, platia vyššie uvedené pravidlá pre všetkých vo veku 12 rokov a viac. Švajčiarsko ponúka o niečo väčšiu voľnosť a jeho pravidlá sa vzťahujú na osoby vo veku 16 rokov a viac (osoby mladšie ako 16 rokov majú výnimku).

V praxi to znamená, že lyžovanie s rodinnými príslušníkmi, ktorí nie sú očkovaní, bude znamenať testovanie každých 48 hodín, viac-menej na vlastné náklady. Zatiaľ čo v niektorých krajinách, ktoré chcú podporiť cestovný ruch, sú v súčasnosti testy bezplatné a ľahko dostupné, Rakúsko a Francúzsko nedávno zaviedli poplatky za testy pre neočkované osoby.

Dôkaz o prekonanej infekcii nestačí na vstup do USA. Tam si môžete užívať lyžovačku len vtedy, ak ste zaočkovaní. Zatiaľ čo osoby mladšie ako 18 rokov sú oslobodené od povinnosti očkovania, deti vo veku od dvoch rokov do 18 rokov musia pred odchodom absolvovať PCR test. Deti vo veku päť rokov a viac potrebujú pri vstupe do Kanady PCR test.

Aj v tomto prípade si s blížiacim sa dátumom odchodu overte najnovšie pravidlá a požiadavky.

Ako bude vyzerať après-ski túto zimu?

Ako bude vyzerať zábava v apres-ski baroch túto zimu?
Bude sa dať zábavať v apres-ski baroch túto zimu? | Zdroj: www.pixabay.com

Lyžiarska dovolenka je pre niektorých rovnako dôležitá ako zjazdovky, ale nečakajte, že to bude úplne rovnaké ako pred pandémiou. Naozaj je ešte priskoro hovoriť o tom, či budeme na stoloch v stanbaroch tancovať v lyžiarkach. No opíjanie sa do nemoty to asi nebude.

Nočné kluby sú v Rakúsku pre nezaočkovaných zakázané, bez ohľadu na to, či máte negatívny PCR test alebo nie. Pre ostatné pohostinské zariadenia v Rakúsku platia veľmi komplikované pravidlá týkajúce sa kapacity. Ak sa počet prípadov počas lyžiarskej sezóny zvýši aj vplyvom rušných zábav v reštauráciách a baroch, rakúska vláda sľúbila, že kapacitu obmedzí a neočkovaní budú odmietnutí. Po minuloročnom rozšírení nákazy Covid-19 v Ischgli rakúska vláda povoľuje aj miestnym orgánom, aby presadzovali vlastné a prísnejšie obmedzenia. Dôkazom toho bolo niekoľko hotelov, ktoré prijímali len očkovaných cestujúcich.

Ak máte chuť vycestovať a užiť si lyžovačku v zahraničí, nechajte sa inšpirovať našimi odporúčaniami a informáciami o jednotlivých krajinách. Možno, že USA a Kanada sú pre vás ďaleko, ale v obľúbených destináciách Európy si môžete obuť lyžiarky už za pár hodín a skúsiť kvalitu snehových podmienok.