Nájdu svahoví skialpinisti aj prevádzkovatelia lyžiarskych svahov riešenie?

Dodržiavajú svahoví skialpinisti pravidlá pohybu na lyžiarskych tratiach?

Svahoví skialpinisti na zjazdovkách

VYSOKÉ TATRY. 30. Marec 2022. Skialpinistov v dnešnej dobe pribúda nielen vo vysokohorskom teréne, ale aj na zjazdovkách. So svahovými skialpinistami má skúsenosti takmer každé lyžiarske stredisko.

Naši odborníci tvrdia, že k tomu prispel aj fakt, že posledné dva roky ľudia nemohli lyžovať na zjazdových tratiach, a tak využili možnosť nákupu skialpinistických lyží. Prevádzkovatelia lanových dráh vedia, že skialpinistov zo svahu vykázať nemôžu, môžu pre nich iba zverejniť pravidlá. A niektorí skialpinisti majú dokonca zakúpený celosezónny lyžiarsky skipass. Môžu im prevádzkovatelia lanových dráh prikázať ktorým smerom sa majú pohybovať po zjazdovej trati?Ochranári aj horskí vodcovia tvrdia, že pohybom mimo vyznačených oblastí skialpinisti ohrozujú nielen zvieratá, ale mnohokrát aj seba. Svahovým skialpinistom chýba vo vysokohorskom teréne výstroj aj skúsenosti.

Svahoví skialpinisti na zjazdovkách
Svahoví skialpinisti vo vysokohorskom teréne. Zdroj: www.pixabay.com

Slovenskí svahoví skialpinisti ešte stále nie sú zodpovední

Koncom minulého roka prišla do platnosti novela zákona o horskej službe. Táto novela umožňuje prevádzkovateľom lyžiarskych tratí stanovenie pravidiel pohybu na ich zjazdovkách. Ak sa nejaký nezodpovedný milovník skialpinizmu rozhodne z nejakého dôvodu pravidlá na zjazdových tratiach nedodržiavať, prevádzkovateľ ho môže zo zjazdovej trate vykázať. Viaceré slovenské lyžiarske strediská zakázali pohyb po zjazdovkách mimo prevádzkového času alebo aj  v noci.

Aj napriek tomu, že prevádzkovatelia si stanovili určité podmienky pohybu na lyžiarskych svahoch, v praxi je realita na svahoch úplne iná.

Ako je to so svahovým skialpinizmom v zahraničí?

So svahovými skialpinistami majú problémy všade vo svete. Nemci ich volajú skitourengehern, teda skituristi. Skialpinistické večery v lyžiarskych strediskách Dolného Rakúska majú na jednotlivých zjazdových tratiach vyhradené presné časy od utorka do piatka od 19:00 hod do 20:30 hod. Na niektorých zjazdovkách majú obmedzenie, že večerný skialpinizmus je zakázaný aj počas zasnežovania. V Spojených štátoch amerických už skialpinistov naučili, že nahor po zjazdovke sa nešliape.

Prevádzkovatelia lyžiarskych lanových dráh v zahraničí zahájili spoluprácu s predajcami skialpinistických výstrojov a rôznymi inými organizáciami, ktorí sa spoločne snažia pretlmočiť skituristom, kde a za akých podmienok môžu využívať pohyb na pásoch v lyžiarskych strediskách.

Pracovníci zjazdoviek majú večer strach pracovať

Zjazdové trate sa stávajú po skončení prevádzkových hodín obrovským pracoviskom. Je to miesto plné skútrov, snežných ratrakov a snežných diel s rozťahanými hadicami, káblami a lanami, na ktorých sú ukotvené. Pracovníci sa večer obávajú trate upravovať, pretože narážajú na kvázi skialpinistov, ktorí si prídu po práci zašliapať na svah. Do lán, o ktoré sú uchytené ratraky, sa môžu skialpinisti zachytiť a zraniť.

V Jasnej si svahoví skialpinisti zvykli vyjsť po práci na Kamennú chatu, dať si jedno pivo a potom čakať, kým ratraky čerstvo upravia zjazdovky. Potom zlyžujú k zaparkovanému auto s čelovkou alebo aj bez nej, aby zažili väčší adrenalín.

Skituristov sa prevádzkovateľom zo zjazdoviek nepodarí vykázať. Spoločnú reč našli v tom, že musia určiť pravidlá, ktoré by ich nasmerovali tam, kde chcú a kde nebudú obmedzovať platiacich lyžiarov.

Nájdu svahoví skialpinisti a prevádzkovatelia lyžiarskych tratí spoločné riešenie?

Aj tím našich profesionálov, ktorí si chodia príležitostne zašliapať a pritom dodržiavajú pravidlá súhlasí s názorom, aby skialpinistov zo zjazdoviek nevykazovali, ale vytvorili im možnosť, kde budú môcť šliapať. V hre je viacero možností. Môže ísť o vytvorenie výstupových koridorov, ktoré je potrebné vyhradiť a oplotiť. Prevádzkovatelia lyžiarskych tratí sa však tomu pochopiteľne bránia, pretože to samozrejme vyžaduje úsilie aj zopár finančných prostriedkov navyše. Ďalším riešením by bola možnosť zakúpenia si tzv. skialpinistického celosezónneho lístka, ktorý by tieto finančné náklady pokryl. A bol by o niečo lacnejší ako celosezónny lyžiarsky lístok.

Ak patríte k milovníkom skialpinizmu a preferujete šliapanie po práci, manažéri stredísk vo Vysokých Tatrách spolu s našimi špecialistami odporúčajú stredisko Solisko na Štrbskom Plese a nie Tatranskú Lomnicu. Solisko je pre skialpinistov otvorené až do 20.00 hod.